(“Christ Carrying the Cross“, circa 1565, Tiziano Vecelli (1488/90 - 1576) В

...
(“Christ Carrying the Cross“, circa 1565, Tiziano Vecelli (1488/90 - 1576) В
Коментари Харесай

╫ История за дървото, удостоило се да стане Кръст Христов

( “Christ Carrying the Cross “, circa 1565, Tiziano Vecelli (1488/90 - 1576)

В книга Битие четем за ориста на два антични града Содом и Гомор (глава 19). След тяхното заличаване оживели единствено Лот и дъщерите му. От това развратено общество те възприели нечисти мисли и греховни пожелания, упоили с вино татко си и съгрешили с него. В резултат на това и двете заченали и родили синове (Бит. 19:30-38).

Когато Лот трезвен и пристигнал на себе си схванал за страшния грях на кръвосмешението, отишъл при своя чичо патриарх Авраам и изповядал прегрешението си. Той го изслушал деликатно и му дал трите пръчки, подарени му от Ангелите, на които в миналото оказал гостолюбие. Наредил му да ги посади дружно и да ги полива с вода от река Йордан. Заръчал му и да не отхвърля да дава вода на всеки, който му изиска, а с остатъка да полива пръчките. Патриарх Авраам го обнадеждил с думите, че в случай че пръчките покарат и се развият, това ще бъде знак, че Бог е дал прошка прегрешението му.

Лот извършил всички заръки. В продължение на доста години поливал пръчките. Рядко обаче успявал да занесе вода до тях, защото дяволът приемал човешки облик, явявал му се и го молел да уталожи жаждата му. Накрая пръчките се хванали, израснали и се развили като бор, кедър и кипарис. Насадени дружно те сраснали между тях в едно цяло дърво.

След години, когато цар Соломон почнал да строи храма в Иерусалим, отрязали и това трисъставно дърво, с цел да го употребяват за покрива. Работниците го отрязали съгласно нужния размер, качили го на покрива, само че там то се оказало късо. Свалили дървото на земята, измерили го още веднъж и открили, че размерите са точни. Качили го отново, само че сложено на избраното място, дървото още веднъж се оказало късо. Това се повторило неведнъж и тогава го нарекли „ проклето дърво ”. Цар Соломон бил известен и издал заповед да бъде сложено на централния вход на храма, та всички, които влизат да го тъпчат.

Настъпил часът, в който Господ Иисус Христос бил изправен на съд и наказан на разпятие. Евреите решили точно от това дърво да създадат кръста, на който да Го разпънат, та посредством непрекъснатата смяна в дължината му да създадат още по-мъчителна Неговата гибел. По този метод „ проклетото дърво ” станало дърво на Живота, на което Господ Иисус Христос проля пречистата Си кръв и унищожи властта на гибелта. Кръстът е знак на болежка, само че и на победа и наслада. Той е живот, популярност и мощ на Христовата Църква.

Източник:
* “Christ Carrying the Cross “, circa 1565, Tiziano Vecelli (1488/90 - 1576), commons.wikimedia.org

Източник: webstage.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР